Вівторок, 23.Кві.2024, 10:35

Меню сайта
Друзья сайта

Банер сайту

банер сайту 

Код для вставки цього банера






Главная » 2012 » Травень » 10 » В Гуляйпільському музею пройшов захід присвячений Дню перемоги "Священна війна".
06:15
В Гуляйпільському музею пройшов захід присвячений Дню перемоги "Священна війна".

В Гуляйпільському музеї пройшов захід присвячений Дню перемоги "Священна війна".


«Дорогами священної війни»

У рамках проведення Тижня солдатської слави, напередодні відзначення 67-їрічниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, у районному краєзнавчому музеї розпочав роботу історичний кінозал «Свя­щенна війна» та тема­тична виставка «Доро­гами війни».

На екскурсію, яку про­водили наукові співробіт­ники музею Світлана Мірзоєва та Людмила Рафаль, минулої п'ятниці за­вітали учні 8-х і 10-х класів ЗОНІ №2 (класні керівни­ки Катерина Бадалян і Олександр Алфімов).

-Хто придумав війну на людську на біду? Хто при­думав війну? - цими, сповненими смутку слова­ми, розпочався захід і вони потім рефрэном зву­чали весь час у душах присутніх - молодого по­коління, на долю якого хоча й не випало бурем­них лихоліть, проте діду­сям і бабусям кожного з них довелось сповна ви­пити ту гірку чашу і дорого заплатити ціною нерідко навіть власного життя за те, щоб їхні нащадки ми­лувалися мирним небом і дихали на повні груди повітрям вільного сього­дення...

5-го жовтня 1941 року німецькі війська вступили на територію нашого райо­ну і майже два роки трива­ла окупація на Гуляйпільщині, яка закінчилася лише у вересні 1943 року, коли війська Південного фронту (командуючий гене­рал Федір Толбухін) після звільнення Донбасу піді­йшли до межі нашого ра­йону. У цьому напрямку були спрямовані частини 5-ї Ударної та 57-ї армії під проводом командирів генерал-лейтенанта Вячес­лава Цветаева та Якова Крейзера.

Визволителі землі гуляйпільської, хто ви? Яки­ми ви були? Мужніми, чес­ними. Бо пройшли ратний шлях, доки волею долі не дійшли з боями до вистражданої гуляипільської землі. їм, славним героям нашого краю, і була присвя­чена тематична виставка та екскурсія «Дорогами війни».

Плин часу, як весняну повінь, не спинити. Шістде­сят сьома весна промай- нула над нашим краєм від 9 травня 1945-го, перемож­ного року. За цей час дуже багато чого змінилося в житті, та пам’ять про ге­роїв, що полягли на фрон­тових дорогах, в тилу воро­га, з роками не гасне, а все яскравіше висвітлюватиме їх под­виг, здійснений в роки Ве­ликої Вітчизняної війни, в ім’я життя на землі, в ім’я прийдешніх поколінь.

Пропливали перед очи­ма юнаків і дівчат кадри з кінофільму режисера Рома­на Карена «Невідома війна» про тернисті шляхи, якими довелось пройти на­шим співвітчизникам до за­повітної перемоги. А кожен експонат у виставковому залі, ніби застиглий мовчаз­ний свідок тих буремних історичних подій, на якусь мить, здавалося, оживав, передаючи відгомін вра­жень і почуттів від них.

Ведучі читали зворуш­ливі рядки із листів наших землячок Лідії Салівон, Любові Жилінської, Наталії Івченко, Людмили Тур. Чи­тали, і в цей час в уяві учнів оживали їхні обличчя, які ніби дивилися крізь роки сповненими радості і сліз очима - очима пам’яті. Пам’яті, яку наше поколін­ня свято береже і шанує
Просмотров: 2184 | Добавил: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
1 Сергей Мирошниченко  
0
Здравствуйте, уважаемые сотрудники Гуляйпольского краеведческого музея!

Я пытаюсь написать письмо по адресу, указанному на сайте музея - gulaypole-myzei@yandex.ua.
Но мое послание возвращается с объяснением, что "такого адреса нет".
Если Вы получите эту мою записку, пожалийста, дайте мне знать, по какому адресу я мог бы написать письмо, касательное
Гуляйпольского краеведческого музея.

Спасибо,

Сергей Мирошниченко,
уроженец Гуляйполя

Имя *:
Email *:

Все смайлы | Регистрация