П`ятниця, 19.Кві.2024, 20:39

Меню сайта
Друзья сайта

Банер сайту

банер сайту 

Код для вставки цього банера






Главная » 2013 » Червень » 21 » Гуляйполе – туристичне
12:16
Гуляйполе – туристичне

Гуляйполе – туристичне

        

Гуляйполе засноване у 1785 році, як військова слобода Дніпровської укріпленої лінії. Ділилось воно на 7 козацьких сотень: Бочанську, Вербівську, Піщанську, Подолянську, Польську, Херсонську , Гурянську. З 1923 року Гуляйполе набуває статусу районного центру.

         Центр міста складає історичний архітектурний ансамбль будівель, які освячені історичними подіями, пов’язаними з революційною діяльністю легендарного ватажка селянського руху на Півдні України (1918-1921рр.) Нестора Івановича Махна. Нестор – той що повертається…І він повертався з усіх своїх доріг у рідне Гуляйполе. Народжений у бідній родині, він мріяв створити заможне життя трудящому люду. Не маючи військової освіти, створив одну із найбоєздатніших армій періоду громадянської війни. З ним рахувалися червоні, петлюрівці шукали компромісу, засилали дипломатів білі генерали. Але він залишився вірним своїм ідеалам. Йому боліла доля українського селянства.

 Місто дихає історією, і тому районний краєзнавчий музей, який розміщений у сторічній будівлі колишнього банку взаємного кредиту,є невід’ємною частиною серця Гуляйполя.

Музей заснований 11 грудня 1960 року. Експозиція музею складається з  9 розділів. Саме в цій  історичній  будівлі   проходять науково – практичні конференції, проводяться  різноманітні науково-освітні заходи: творчі зустрічі, тематичні вечори, літературно-мистецькі свята. Будучи локомотивом виведення культури краю на найвищій рівень, музей заявляє про себе, про місто,  про край в цілому, використовуючи для цього нові форми роботи, зв’язки з іншими музеями. І кожен  відвідувач може знайти в  наших експозиціях куточок приємний для своєї душі.

Також на данний час у Гуляйпільському районному краєзнавчому музеї діє виставка «Туризм на Гуляйпільщині», в якій представлені основні моменти історичних місць відпочинку для туристів. Розроблений туристичний маршрут по місту. Екскурсія включає ознайомлення з центром міста, який забудований архітектурними спорудами кінця Х1Х початку ХХ століття. Всі ці будівлі зберігають історію буремних подій, пов'язаних з революційною діяльністю ватажка повстанського руху на Україні Нестора Махна.

Працівниками районного краєзнавчого музею  проводяться масові туристсько-краєзнавчі заходи з учнівською та студентською молоддю. Серед  них можна визначити такі екскурсії по місту «Людина легенда», «Постать в історії», «Дорога Нестора Махна»; тематична екскурсія «Меморіали та обеліски Гуляйпільщини».

 Якщо до Гуляйполя приїздять гості, то їх неодмінно зустрінуть співробітники музею. Також гостинно зустрічає гостей Любов Федорівна – господиня старої хати Карпа Махна,  по вулиці Трудовій. Хаті більше ста років, вона пам’ятає і Батька Махна, і його побратимів, ще й досі в ній витає дух волі, боротьби, крик за втраченим , мрія про краще життя.  І сьогодні це «Родинне подвір’я Махнів» притягує своєю історією людей із різних куточків світу : Німечини, Польщі, Італії , Канади, Америки, Франції.

         Славу і велич нашого степового краю оспівано в піснях, вкарбовано в народному епосі, вписано рядками віршів.

         Гуляйполе подарувало Україні 14 членів Спілки письменників України

( М. Тардов – письменник-фронтовик, Л. Юхвід та його книга « Весілля в Малинівці», сучасники Г. Лютий – голова Запорізької організації Національної спілки письменників України, В. Діденко та його дійсно народна пісня « На долині туман», поетеса

Л. Геньба – директор музею, та багато інших).

 Отже , головним завданням розвитку туристичної галузі на Гуляйпільщині є пошук шляхів відродження  туристичної власної  інфраструктури району,екскурсійна діяльність, популяризація туристично-рекламного потенціалу району, створення позитивного іміджу регіону, збільшення потоку туристів.

Тож запрошуємо всіх бажаючих відвідати наше місто Гуляйполе.

Працівники музею радо зустрінуть усіх відвідувачів на гостинній землі Гуляйпільщини!

 

Науковий співробітник музею

Людмила Рефаль.

Просмотров: 3383 | Добавил: Адмінистратор | Рейтинг: 3.0/2
Всего комментариев: 1
1 Кёся  
0
Музей цел али шо? :fudge:

Имя *:
Email *:

Все смайлы | Регистрация