Четвер, 18.Кві.2024, 16:10

Меню сайта
Друзья сайта

Банер сайту

банер сайту 

Код для вставки цього банера






Главная » 2012 » Березень » 17 » Гуляйполе - столиця степів....
19:07
Гуляйполе - столиця степів....

Безмежні тирсові поля. Буйночубі
степовики. Вишневі солов’їні
садки. Дівчата скупані в люби-
стку. Тачанки, схожі на Зевса-
громовержця. І степові вітри,
настояні на цілющих травах,
випивши які стаєш закоханим і
врешті вічним…




Місто Гуляйполе розташоване в долині річки Гайчур, що з тюркської означає «гай» - вільний, «чул» - степ. На південь за 99 кілометрів від обласного центру Запоріжжя. На півночі Гуляйполе межує з Дніпропетровською областю, на сході – з Донецькою.

Гуляйполе засноване у 1785 році, як військова слобода Дніпровської укріпленої лінії, ділилось воно на 7 козацьких сотень: Бочанську, Вербівську, Піщанську, Подолянську, Польську, Херсонську і Гурянську. З 1923 року Гуляйполе набуває статусу районного центру.

На сьогодні місто налічує 16 тис. 700 мешканців, район 30 тис. 800 осіб.

Гуляйпільський район складає основу аграрної могутності Запорізької області, де працюють 20 сільськогосподарських підприємств і 50 фермерських господарств.

Центр міста складає історичний архітектурний ансамбль будівель, які освячені історичними подіями, пов’язаними з революційною діяльністю легендарного ватажка селянського руху на Півдні України ( 1918 – 1921рр.) Нестора Івановича Махна.



У цьому будинку в 1918 – 1920 рр., діяв Виконком уляйпільської Ради. Тут проходили з’їзди фронтовиків-повстанців та відділів військово-польового штабу Гуляйпільського району.

Млин Шредера 1894 рік.

Рано чи пізно, але невідворотно, настає час справедливості і розуміння. На своє місце в історію, на нашу землю повертається Нестор Махно, той, що хотів бачити не тільки своїх селян-земляків, а кожного трудівника, вільними, незалежними і багатими.

Все недовге життя цієї людини було присвячене служінню ідеї – побудові щасливого, заможного суспільства, без пригноблення морального і фізичного, без панів і начальників.

Сам він створив і очолив у Гуляйполі перші органи народовладдя. Спочатку Селянський Союз, а пізніше Ради робітничих і селянських депутатів, провів земельну реформу.

Меморіальні дошки, проект пам’ятника, картини і книги, виставки і великий розділ експозиції музею, пам’ятні знаки – все це лише частина данини нашої діянням предків.

До нас їдуть, нами цікавляться представники багатьох країн Європи: Франції, Німеччини, Італії, Швеції, Польщі і навіть далекій Америці і Канаді небайдужа доля нашого відомого земляка Н. Махна Нині Гуляйполе можна відкрити на багатьох інтернетсайтах.

До нас їдуть журналісти з відомих газет, журналів, про місто і його буремну історію знято не один документальний та художній фільм, в тому числі і зарубіжними кіностудіями, зокрема французькою. Тож не стоїться тачанкам. Запрягають четверо коней та гайда за вільним вітром. У краєзнавчому музеї.

У 2006 році у Гуляйполі започаткований літературно-музичний андеграундний фестиваль « День Незалежності з Махном». Організаторами масштабного видовища виступили мистецьке об’єднання « Остання Барикада», його голова Олесь Доній і виконавчий директор Оксана Омельченко ( м. Київ).

Учасниками фестивалю стали відомі в Україні і за рубежем гурти: « Танок на майдані Конго», « Чорнобривці», « Мертвий півень», « От вінта» та багато інших.

Свої літературні твори на фестивалі представляли Сергій Жадан, А. Кокотюха, а з тачанки - одного з головних символів свята лунали вірші українських поетів, вихідців Києва, Харкова, Донецька, Луганська, Львова…

У 2007 році фестиваль набирає обертів привертає увагу зарубіжних мас медіа.
Журналісти Германії, Бельгії, Росії щиро заздрили гуляйпільцям і нашій непересічній історії.



Місто дихає історією, і тому районний краєзнавчий музей, який розміщений у сторічній будівлі колишнього банку взаємного кредиту, є невід’ємною частиною серця Гуляйполя.



Селянська хата (кінець ХІХ ст..)


Побут міщанської оселі ( початок хх ст..)

Гуляйполе гостинно відкриває двері в свою історію.
Завітайте в Гуляйполе
Радо стрінем – це святе
Почастуєм , заспіваєм
Потанцюєм як на те…

Для гостей міста будуть запропоновані :

- екскурсія по залах музею - 1,5 години ;
- екскурсія по місту, включаючи стару архітектуру, пов’язану з життям і діяльністю ватажка повстанського руху Н. Махна, а також родинне гніздо Махнів, могили на центральному кладовищі та меморіальний комплекс з останками воїнів – повстанців (1,5 години) ;
- обід у кафе « Сучасник»;
- гуляйпільці подарують вам красу наших степів біля «Загуляй Озера».

Гуляйпільський районний краєзнавчий музей



70200,
вул. Леніна 75,
м. Гуляйполе,
Запорізька обл.
Наш контактний телефон:
8 (06145) 4 12 54
Наша електронна пошта: gulaypole-myzei@yandex.ua
Просмотров: 4687 | Добавил: Администратор | Рейтинг: 3.7/3
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:

Все смайлы | Регистрация